300: Rise of an Empire

MKS Blog & Anmeldelser

En ung dansk filmentusiast anmelder og skriver om biograffilmene i din danske biograf.

300: Rise of an Empire

Blod og Hævn

Det er ingredienserne i filmen 300: Rise of an Empire. Blodet flyder for enden af grækernes sværd der fortsat må stå imod persernes kæmpehær. Når jeg skriver, at blodet flyder, så er det fordi det virkelig gør. I løbet af filmen ser vi hoveder og lemmer blive fjernet fra resten af kroppen og kranier blive kløvet. Og det sker ikke kun en gang, at blodet "rammer" kameraet.

300: Rise of an Empire finder sted i det Gamle Grækenland og foregår parallelt med 1'eren samt efterspillet af den. Den foregår på den anden front, end hvor den persiske konge angriber Sparta. Det meste af filmen foregår til søs og viser, hvordan resten af Grækenland står imod den persiske hær.

På mange punkter ligner den "300" (1'eren) rigtig meget. Der er endda nogle scener der fik mig til at tænke: "Hov, vent? Har jeg ikke set det her før, bare uden alt det vand og skibe?"

Filmen er ren action og ejer ingen humor. Ikke engang en lille replik, hvor man lige får lov til at tænke "HA!". Den holder sig til den pure action og alle filmens kræfter og fremdrift ligger i dens kampscener, hvilket også føles, som 85% af tiden. Resten af tiden bliver brugt til snak om krig. I filmen kan man også nogle gange undre sig over ordvalget, da meget af sproget virker lidt moderne kontra at tiden er ca. 500år før Kristi fødsel.

Filmens tema er hævn, krig og mere hævn. Det hele starter med en forklaring på, hvorfor perserne vil hævne sig på grækerne og resten af filmen bliver bygget op deromkring, hvordan den ene person efter den anden skal hævne sig. Og det ligger klart for publikum, hvem vi skal holde med. Flere gange giver filmens os små "clues" til, at perserne er de onde. Et lille eks. kunne være, at perserne pisker deres roere (I deres skibe), hvor grækerne bruger deres viljekræft og deres rygge er blanke af sved og ikke blod. I filmen ser vi også, hvad der måske skulle forestille verdens allerførste selvmordsbomber.

Kameraarbejdet samt speciel-effekts teamet på denne film har gjort intet mindre en et skide godt stykke arbejde. Hele tiden skaber de flotte billeder og lader os nyde dem i slowmotion og dette er måske filmens stærkeste side. For uden dette stykke kameraarbejde, ville filmen være sunket ned i dybet af intet.

I 300: Rise of an Empire finder vi Sullivan Stapleton (Gangster Squad), som spiller den Græske hærfører Themistocles, over for Eva Green (James Bond: Casino Royale), som spiller den onde krigeriske persiske hærfører Artemisia. I scenerne hvor disse to skuespillere står overfor hinanden, kan man mærke en lille skuespillergnist, som jeg ikke rigtig kunne føle i resten af filmen og det er på trods af, at de kører et fader søn i krig dilemma. Stapleton og Green har sine moments i filmen og Stapleton får da også lov til at fyrer nogle fine one liners af i løbet af filmen.

Alt i alt var jeg ikke imponeret, da filmen var færdig. Det største plus i filmen, var at den var så flot filmet og at man gang på gang blev imponeret over brugen af slowmotioneffekter, som var velplaceret i kampscenerne (dvs. i stort set hele filmen). Blodet drypper og sværene svinges højt. Men min positivitetspen sad næsten stille under filmen.

 

Se den, hvis du kunne lide:

300, Spartacus: Gods of the Arena

 

Jeg ejer ikke de viste klip fra film og videoer i mine anmeldelser.

 

Hvis du ønsker at kontakte til mig, kan det gøres på:

mads@krause-soerensen.dk

Cast:

Themistocles:

Sullivan Stapleton

Artemisia:

Eva Green

Queen Gorgo:

Lena Headey

Aesyklos:

Hans Matheson

Scyllias:

Callan Mulvey

 

Credits:

Director:

Noam Murro

Writers:

Zack Snyder & Kurt Johnstad

Cinematogrophy:

Simon Duggan

Musik:

Junkie XL

Producer:

Mark Canton, Bernie Goldmann, Gianni Nunnari, Deborah Snyder, Zack Snyder, Thomas Tull